Grill elektryczny – czy dania z grilla elektrycznego są zdrowe?
Grille elektryczne niezwykle szybko zdobyły popularność wśród kochających grillowanie Polaków. Nic dziwnego. W przypadku tych sprzętów niepotrzebna jest słoneczna aura. Wystarczy trochę miejsca w kuchni, by przygotować ulubione posiłki. Jednak czy dania z grilla obiadowego są zdrowe? Odpowiedź jest dość prosta.
Grille elektryczne pozwalają przygotować cały szereg dań. Wiele urządzeń wyposażonych jest w programy automatyczne, które krok po kroku prowadzą do uzyskania idealnych rezultatów. Przyjrzyjmy się tutaj grillowi Tefal Optigrill. Najbardziej zaawansowane modele posiadają nawet 16 programów automatycznych. Dzięki nim można przygotować nie tylko mięsa, lecz także smakowite warzywa, panini, ryby i wiele innych. Jednocześnie warto pamiętać o tym, że w osiągnięciu świetnych efektów grillowania w Optigrill pomagają: inteligentny asystent grillowania oraz specjalny sensor wykrywający grubość położonych kawałków. Dzięki temu grill Tefal sam dostosowuje czas i temperaturę przyrządzania składników.
Jednak czy grill elektryczny jest zdrowy? Czy dania z niego zachowują pełnię wartości i nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie?
Dania z grilla elektrycznego. Czy są zdrowe i jakie mają właściwości?
Odpowiedź na powyższe pytania jest raczej prosta – zdecydowanie tak! Oczywiście w granicach umiaru i po odpowiednim przyrządzeniu. Grille elektryczne wyposażone są z reguły w płyty z powłoki nieprzywierającej, która pozwala na gotowanie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Dodatkowym plusem jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnych grilli, tłuszcz nie spływa na węgiel, ale prosto do tacki ociekowej.
Posiłki przygotowywane na grillu elektrycznym ograniczają więc ryzyko powstawania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (rakotwórczych) ze względu na brak spalania się tłuszczu. Jednocześnie pozostają niskokaloryczne, co ma ogromne znaczenie dla osób na diecie oraz dbających o swoją sylwetkę.
Grill elektryczny jako sposób na szybki obiad
Urządzenia takie jak grille elektryczne pozwalają też zaoszczędzić sporo nerwów. Podczas gdy tradycyjne przygotowywanie posiłków często kosztuje wiele zdrowia i czasu, na grillu, którego można używać w domu, wszystko dzieje się niezwykle sprawnie. Natomiast efektem pracy grilla elektrycznego są zawsze soczyste i chrupiące potrawy, a sam proces odbywa się bez wytwarzania chmury dymu.