Przepisy na szybki obiad. Sprawdzone przepisy na obiad w 15 minut
Przepisy na szybki obiad cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Nic w tym dziwnego, ponieważ obecnie ludzie nie mają zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Przygotowaliśmy cztery sprawdzone przepisy, które pozwolą na ugotowanie smacznych obiadów w mniej niż kwadrans.
Przepisy na szybkie obiady sprawiają, że gotowanie staje się znacznie prostsze. Pyszne składniki i dobrze zbilansowane posiłki pozwalają zachować odpowiednią formę i kondycję, a jednocześnie cieszyć się smakiem potraw, które wyglądają na wymagające dużego wysiłku, a w rzeczywistości wystarczy kilka minut, by je przyrządzić. Proponowane przez nas przepisy na obiady w mniej niż 15 minut są nie tylko smaczne, lecz także pożywne.
Do przygotowania wszystkich przepisów potrzebne będą najbardziej podstawowe naczynia kuchenne. Garnki, patelnie i rondle powinny zaspokoić wszystkie potrzeby. Świetnie sprawdzą się naczynia kuchenne Tefal Ingenio z odpinaną rączką. Dzięki niej w prosty sposób można korzystać z kilku garnków lub patelni w jednym momencie.
Kurczak w sosie serowym
Składniki:
- 400g filetu z piersi z kurczaka
- 150ml śmietanki 30%
- 100g sera gorgonzola
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Łyżka masła
- Łyżka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić je na małe kawałki.
- Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić czosnek. Następnie dodać kurczaka i obsmażyć go z obu stron.
- Dodać śmietankę, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i masło.
- Cały czas mieszać do momentu rozpuszczenia się sera i zgęstnienia sosu.
- Danie najlepiej smakuje z makaronem, posypane dodatkowo natką pietruszki.
Jajka w sosie chrzanowym
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 250ml bulionu
- 4 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mąkę rozrobić z niewielką ilością zimnej wody (można dodać też odrobinę gorącej, by pozbyć się grudek) i wlewamy do gorącego bulionu.
- Zagotować i dodać chrzan, sól oraz pieprz. Pokrojone jajka (na pół) dodajemy do sosu.
- Na koniec dodać śmietankę i już nie gotować.
- Danie najlepiej smakuje podane z podsmażonymi ziemniakami. Jako dodatek dobrze sprawdzą się także buraki.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- Pół szklanki mleka
- Sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 250ml bulionu
- 150ml śmietanki 30%
- 250g pieczarek
- 1 marchewka
- Mąka
Sposób przygotowania:
- W naczyniu połączyć bułkę tartą z mlekiem, żeby napęczniała. Widelcem roztrzepać jajko. Wymieszać bułkę tartą, jajko i masę mięsną, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dodać łyżkę zimnej wody.
- Uformować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć pulpety i dodać pieczarki, które należy dusić pod przykryciem. Gdy płyn z grzybów odparuje, dodać bulion, startą marchewkę i dusić około 15 minut.
- Wlać śmietankę i doprawić do smaku.
- Pulpety można podawać z kaszą, ziemniakami i ryżem.
Siekane kotlety z kurczaka
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Pół żółtej i pół czerwonej papryki
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej
- Pół łyżeczki papryki mielonej (ostrej)
- Sól, pieprz i olej
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Papryki pokroić w kostkę, cebulę posiekać i wymieszać warzywa w misce. Dodać kurczaka, jajka, majonez, mąkę. Całość wymieszać i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
- Na patelni rozgrzać olej i wykładać masę z mięsem. Uformować płaskie kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety po zdjęciu z patelni ułożyć na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami i warzywami.